Over ons

Mens

Architectuur ontworpen vanuit de mens moet bijdragen aan een gezonde fysieke -en mentale gesteldheid en aan het stimuleren van positieve energieniveaus. Volgens het Ervaringsfluctuatiemodel (Experience Fluctuation Model) van o.a. Mihály Csíkszentmihályi ervaart de mens de onderstaande positieve en negatieve energieniveaus (zie figuur 2):

De positieve energieniveaus:
Arousal – alert, geconcentreerdheid
Flow – geconcentreerdheid, gelukkig
Controle – gelukkig, zelfverzekerd
Ontspanning – zelfverzekerd, tevreden

De negatieve energieniveaus:
Bezorgdheid – gestrest, paniek
Piekeren – gestrest, verdrietig
Apathie – verdrietig, depressief
Verveling – lusteloosheid, frustratie

Figuur 2 - Experience Fluctuation

Het is de ambitie van INSPIRA om een bijdrage te leveren aan een gezonde fysieke -en mentale gesteldheid en om de mens te helpen positieve energieniveaus te bereiken. Dit realiseert INSPIRA door binnen al haar projecten de volgende vijf waardevolle eigenschappen in een gebouw te realiseren:

  • Comfort
  • Gezondheid
  • Geborgenheid
  • Inspiratie
  • Sociale interactie

Comfort en geborgenheid brengen de mens in staat om tot rust te komen (het “koele systeem” kan zo beter wordt ingezet); sociale interactie en inspiratie brengen de mens in beweging (het “hete systeem” wordt positief geprikkeld 1 ). En een goede gezondheid is de basis voor elk mens, zowel fysiek als mentaal. Zie voor nadere informatie de whitepaper van INSPIRA: een visie op gebouw, mens en natuur.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram